KAKO POTEKA TERAPEVTSKI PROCES?

Uvodno srečanje

Najprej se igralni terapevt sreča s staršem (staršema, skrbnikom), brez prisotnosti otroka. Uvodno srečanje je priložnost, da terapevt pridobi uvid v otrokovo življenjsko situacijo in njegove težave. To je izhodišče za začetek neposrednega dela z otrokom.

SandplayWonderWoman-1024x768

Prvo srečanje z otrokom

Na prvo srečanje starš pospremi otroka v igralnico za prvih

5 – 10 minut. To je prvo otrokovo srečanje z novo osebo – igralnim terapevtom in novim prostorom – igralnico in tudi edino,

na katerem je (delno) prisoten starš.

stormtrooper

Nadaljnja srečanja potekajo v večini primerov v individualni obliki. Občasno lahko tudi v paru, z drugim otrokom. Srečanja trajajo 45 minut in navadno potekajo 1-krat tedensko. Število srečanj igralne terapije, ki jih otrok potrebuje za spremembo v počutju in vedenju, ni fiksno. Raziskave so pokazale, da gre za povprečno 20 srečanj. Seveda, nekateri otroci jih potrebujejo manj, nekateri več. Vendar je minimalno priporočeno število srečanj 12.

Srečanja s staršem

Redna srečanja igralnega terapevta s staršem so pomemben del igralne terapije. Potekajo po vsakem šestem srečanju z otrokom. To je priložnost za pogovor in evalvacijo.

Zaključek

Priporočljivo je, da se proces igralne terapije ne zaključi nenadoma, ampak da se otroka na zaključek pripravlja vsaj dve srečanji pred koncem.

deklicalumpa