Kate Cray

IGRA V ČASU EPIDEMIJE

Kako koronavirus vpliva na otroško igro?

Igra je jezik otroka in starše naj ne skrbi,

če se v otroški igri v tem času pojavi tudi epidemija.

Varni na metli. Foto: Axel Scheffler and Julia Donaldson 2020

Ko sta se hčerki Johna Milesa nedavno igrali zdravnike, je starejša pregledovala mlajšo. Štiriletnica je s termometrom merila temperaturo svoji sestri, s stetoskopom poslušala njeno srce in dih in z nežnim tapkanjem z majhnim plastičnim kladivom preizkušala njene reflekse.

Po pregledu je svoji pacientki diagnosticirala ’koronavirus’

in strokovno izjavila, da bo njena sestra verjetno umrla.

V času naravnih nesreč, kot je tudi trenutna epidemija, so mnogi starši priča takšnim epizodam. »Otroška življenja so obrnjena na glavo, normalno je, da to opazijo, “mi je povedala Sandra Russ, profesorica, strokovnjakinja za igro na Univerzi Case Western Reserve.

Kadar otroci absorbirajo strah vzbujajoče in begajoče novice,

se mnogi zatečejo v igro, v kateri iščejo odgovore in sprostitev.

Po orkanu Katrina je Joy Osofsky, psihologinja na univerzi Louisiana State, delala na križarki z reševalno ekipo. Opazovala je otroke na ladji, kako se »igrajo orkan«. Tekali so naokoli, posnemali silovite vetrove, po ladji razmetavali igrače  in na novo ustvarjali razbitine,

ki jih je za sabo pustila nevihta.

Ko so izvedeli, da koronavirusna bolezen COVID-19 povzroča težave z dihanjem, so se otroci v vrtcu v Kirklandu v Washingtonu (kjer se je virus hitro razširil preko doma za ostarele) začeli igrati »oživljanje«, je povedala Kelly Ritting, tamkajšnja mama. Čeprav so šole v Seattlu od takrat zaprte, se je njena štiriletna hči še naprej sama igrala zdravnika. Pred kratkim je bratu – dojenčku “vzela bris” z lego-žirafo. Potem, ko je žirafo podrgnila po krožniku, je dejala, da je bil test sicer pozitiven, a bo z njenim bratom vse

v redu, saj so ji starši rekli, da otroci z virusom ne zbolijo .

(Otroci se lahko okužijo, čeprav tveganje za smrt ni dobro raziskano. Izpostavljenost otrok je zaskrbljujoča predvsem

z vidika prenosa bolezni na druge.)

Bradley Madison, odvetnik iz Winnipega v Manitobi, je dejal, da so njegovi štirje sinovi v zadnjem času uživali v igranju igre “CoronaBall“, pri kateri se je potrebno izmikati plastični kroglici z bodicami, ki v grobem spominja na ilustracijo virusa. Pred zaprtjem šol v mestu Kansas City v Missouriju sta se osemletna hči Nathana Hopperja in njegov enajstletni sin igrala več iger, povezanih z virusi, ki so jih izumili njihovi vrstniki. V socialno distancirani različici igre Ti loviš so se domiselno odzvali na novo zahtevo varne razdalje, tako da lovijo senco drugega otroka. V bolj nevarni »koronavirusni« različici bi otroci lahko nekoga ujeli s kašljanjem – vendar je bilo mogoče pridobiti “imuniteto” s pomočjo zaščitne obleke (kapuca) ali obrazne maske (pokritje obraza z rokavom).

Na splošno staršem ni potrebno skrbeti, ko otroci koronavirus vključujejo v svojo igro (čeprav bi jih verjetno odvrnili od kašljanja drug na drugega). Otroci uporabljajo igro, da izrazijo svoje skrbi, zato je občasno tudi omemba smrti naravna, je dejala Russ. “Bolj bi me skrbelo, če bi se igra spremenila v temačno in otroci bi delovali tesnobno,” je opozorila Ann Masten, profesorica na Inštitutu za otroški razvoj Univerze v Minnesoti. Če pa otroci ne delujejo posebej zaskrbljeni ali pa prisilno ne ponavljajo istega igralnega scenarija, ne da bi spremenili izid, je igra zdrav način predelave novic. Hkrati pa starši dobijo vpogled v otrokovo čustveno stanje. “Ko opazujete, kako se igrajo, lahko zaznate skrita sporočila o tem, kaj čutijo in kaj mislijo o virusu in epidemiji,” je povedala Abigail Gewirtz, profesorica za področje družinskih in družbenih znanosti na Univerzi v Minnesoti.

coronavirus
Koronavirus, kot si ga predstavlja Go Curry Cracker Jr.

Nobeden od staršev, s katerimi sem govorila, ni menil, da so njihovi otroci posebej zaskrbljeni ali prestrašeni, v veliki meri se pa se vsi ukvarjajo s spremembami v navadah svojih otrok. Starši so postavljali vprašanja o temah, kot so smrt in dolgotrajni zapleti virusa. Hčerka Rittingove je veliko spraševala o smrti in zakaj se ne more srečati s svojimi prijatelji. »Kar naprej mi govori, da so jo prijatelji ‘spustili iz srca’, ker jih že dolgo ni videla,« je dejala Rittingova. Hopper, reševalec in pomočnik vodje oddelka za nujno medicinsko pomoč, je imel nekaj težkih pogovorov s svojimi otroki, najbolj pa ga skrbi šok, ki ga bodo otroci občutili mesece: »Nekateri njihovi prijatelji bodo izgubili domove. Nekateri starši bodo izgubili službo.« Osofsko, psihologinjo, ki je delala z otroki po orkanu Katrina, skrbijo posledice, ki jih bo epidemija pustila na duševnem zdravju ljudi.

Saj trenutno prevladujejo občutki kot tesnobnost, osamljenost in negotovost.

Avtorica knjige (v izdajanju) When the World Feels Like a Scary Place: Essential Conversations for Anxious Parents and Worried Kids, Abigail Gewirtz, staršem priporoča, naj najprej obvladujejo svoja čustva, preden se o epidemiji pogovarjajo z otroki. Tako preprečijo prenos tesnobnosti na otroka. Nato pa naj prepoznajo in priznajo tudi otrokove občutke. Strokovnjakinja odsvetuje, da starši otrokom obljubljajo negotove izide, lahko pa preverijo realnost predstav otrok o bolezni, jih zaščitijo pred najbolj surovimi informacijami

in skupaj poiščejo načine, kako se počutiti varno.

 

corona
Kira Solomatova na facebook profilu Our Parenting Place

Strokovnjaki, s katerimi sem govorila, so pred vsem ostalim poudarili pomembnost igre. Domišljijska igra lahko spodbudi ustvarjalnost in tako pomaga pri spoprijemanju z izzivi, je dejala Sandra Russ.

Lahko je način, kako predelati čustva, ali pa preprosto ventil in zabavno razvedrilo. Medtem ko igra nudi varno zavetje za najglobje skrbi, otrokom lahko nudi tudi prostor za kreativno reševanje težav. Ko je Miles, konservator redkih knjig na LSU, slišal izjavo svoje hčerke, da bo njena mlajša sestra verjetno umrla, ni vedel, kako naj odreagira. Njegova hči se ni zdela vznemirjena, vendar je bilo njeno sporočilo zelo morbidno. Ni neposredno izrazila skrbi, vendar ji je Miles pozneje razložil, da s sestro nista v nevarnosti.

Z distanciranjem pa poskušajo zaščititi starejše ljudi,

denimo njune stare starše, ki jih že dolgo niso obiskali.

Ko se je naslednjič igrala zdravnico, je sestro razglasila za zdravo.

Vir: https://www.theatlantic.com/family/archive/2020/04/coronavirus-tag-and-other-games-kids-play-during-a-pandemic/609253/

deklicalumpa